11 d’abril 2007

Corruptes!!!


En els darrers dies han sortit a la llum dos casos de presumptes irregularitats comptables en dues ONG prou conegudes: Anesvad, dedicada a l’acció sanitària i social en països en vies de desenvolupament; i Intervida, especialitzada en processos d’apadrinament d’infants al tercer món.

Les organitzacions no governamentals acostumen a aparèixer en les enquestes d’opinió com el conjunt d’entitats millor valorades socialment, amb puntuacions molt més altes que les que solen rebre l’Església, la judicatura, els mitjans de comunicació, els sindicats i, per descomptat, la classe política. I això és així no només per la bona imatge que s’associa a les ONG, sinó pel descrèdit i les ombres de corrupció i de partidisme que solen acompanyar polítics, jutges, fiscals, periodistes o bisbes.

Vagi per endavant la meva fervent admiració per la tasca que duen a terme la immensa majoria de les organitzacions no governamentals, des de les més conegudes (algunes - Greenpeace en seria el cas més paradigmàtic - es poden qualificar fins i tot de “mediàtiques”) fins les més anònimes. De fet, si visiteu l’apartat d’enllaços d’aquest bloc, en trobareu unes quantes a les quals pago religiosament les meves quotes i on no participo més activament per allò que el dia té només vint-i-quatre hores. Les ONG són actualment imprescindibles per cobrir els forats que, per desgràcia, deixen les administracions en àmbits tan diversos com la defensa del medi ambient, la lluita per la igualtat entre totes les persones o la cooperació internacional. Per això és particularment dolorós descobrir que, en una petita minoria d’aquestes organitzacions, també s’hi ha fet lloc la corrupció.

Casos com els d’Anesvad i Intervida poden generar inseguretat i dubtes entre les persones que, amb la millor voluntat del món, dediquem temps i diners - sovint sense anar sobrats de cap de les dues coses - a causes que considerem justes. Conec algú que fins i tot s’està plantejant deixar de fer-ho. Actitud errònia, aquesta! El desvergonyiment i la manca d’escrúpols d’uns pocs indesitjables no poden tirar per terra la fantàstica feina que fan la immensa majoria de les persones que treballen a les ONG. Que hi ha aprofitats? Evidentment. També hi ha una petita proporció de corruptes, trepes i malversadors entre els periodistes, els metges, els notaris, els sindicalistes, els farmacèutics, els drapaires, els esportistes d’elit, els lampistes o els funcionaris públics . Deixem-ho en què és un inconvenient de la pròpia condició humana.

I entre els polítics? Serveixi el raonament anterior per trencar-hi una llança a favor. El proper 27 de maig hi ha eleccions municipals. Només a Catalunya s’escullen més de 900 alcaldes i de 8.000 regidors (multipliqueu-ho per n i obtindreu el número de persones que opten a ocupar un d’aquests càrrecs). Ara hi ha dues opcions: Una, mantenir que aquests no-sé-quants milers de càrrecs electes en potència són (som?) tots iguals i que actuen tots per interessos personals. L’altra, creure que entre els molts de ciutadans que en les properes eleccions aspiren a ser escollits, la immensa majoria ho fan perquè creuen realment que poden aportar quelcom per millorar els nostres pobles i les nostres ciutats. I que, per desgràcia, entre ells es colarà algun corrupte, trepa i malversador. Com entre els periodistes, els metges, els notaris...

Jo personalment em quedo amb la segona opció. I vosaltres?

3 comentaris:

Antoni Puig Solé ha dit...

A partir d'avui, la revista Loquesomos, dedica una pàgina, que s'anirà ampliant, en record d'Antonio Gramsci. Es tracta d'un projecte, amb el qual vinc participant, des de començaments d'any. La pàgina, és una meravella i ofereix un munt de recursos. Quan l’he pogut obrir per primera vegada, m'he emocionat. Ara ha arribat el moment de difondre-la. Espero que tots els companys d’Iniciativa i d’EUA hi col•laborin. El llegar d’Antonio Gramsci, també forma part de la nostre identitat.

http://www.loquesomos.org/lacalle/losotrosyyo/Gramsci/Gramsci.htm

Anònim ha dit...

que hem de dir davant les justificacions d'en Joan Saura a l'ús d'aquests "punxons" que han utilitzat els mossos el passat dissabte? tant si val que siguin armes legalitzades, és això el que hem de dir una formació pacificista? ho hem de justificar? que haguéssim dit si aquest armament l’hagueu utilitzat la policia nacional quan governava el PP? el mateix? sabeu que no. Tot no és justificable, no des de una formació d'esquerres, ecologista, nacionalista i pacifista! no podem oblidar el que diem i no podem justificar el que no és justificable. espero alguna resposta a aquesta pregunta, ja que estic molt i molt decebuda. Soc militant d'IC-V des de fa molts anys i les coses companys i companyes no van bé!!!! encara que millorem els resultats, les coses s'han de fer bé!!”

Pensamientos Nocturnos ha dit...

Ja he llegit al diari que no heu rascat res a Granollers. Llástimas. Vaig enviar dos mails a IC-V de Girona per lo d'Olot i encara no he rebut cap resposta, si t'enteras d'alguna cosa avisa'm val? Per cert, aquí les nits son molt llargues i solitàries, així que he decidit inicar un blog per passar unes horetes entretingudes durant la nit. L'adreça es: Pensamentnocturns.blogspot.com