22 de juny 2007

Iniciativa Verds, política a peu de carrer


(Article publicat a Línia Vallès el divendres 22 de juny)

No resulta senzill valorar els resultats obtinguts per ICV al Vallès Oriental a les eleccions municipals del passat 27 de maig. Han estat molts els factors, uns de més propers a la diversa realitat local i d’altres més relacionats amb la política general, que han propiciat un desigual grau d’èxit de les candidatures d’Iniciativa a la comarca.

Caldria començar, no obstant, dient que el principal motiu de satisfacció és el fet d’haver pogut presentar una desena de llistes més que al 2003, dada que reflecteix l’important expansió territorial d’Iniciativa, també a la nostra comarca. L’aparició d’aquests grups de companys i companyes, en molts casos amb gent molt jove, decidits a acostar el projecte ecosocialista a municipis on fins ara aquest no era present ja és, per sí sola, una molt bona notícia.

Un altre aspecte a destacar és que, en la propera legislatura, ICV formarà part del govern a més municipis, on serà la garantia de polítiques d’esquerres i ecologistes de debò. Sense els bons resultats d’Iniciativa no haurien estat possibles noves majories de progrés (Aiguafreda, Bigues i Riells, Santa Maria de Palautordera...) ni la consolidació d’altres governs de l’esquerra plural nascuts en legislatures anteriors. Mentrestant, altres opcions “d’esquerres” han propiciat, per acció o per omissió, que ajuntaments on eren possibles majories de progrés (La Garriga, Cardedeu, La Roca, Sant Celoni...) hagin quedat en mans de CiU.

Dit això, és evident que també hi ha motius per a la reflexió autocrítica allà on els números no han sortit. ICV s’ha quedat fora de cinc ajuntaments on era present abans del 27-M. D’entre aquests mereix especial atenció el cas de Granollers, on els 916 vots obtinguts (el 4,3% del total) no han estat suficients per conservar la presència al consistori. Aquests resultats no són, ni de lluny, els que esperàvem la gent d’Iniciativa, i per tant ara s’obre un període per analitzar quines han estat les causes d’aquesta davallada, unes causes que de ben segur són prou complexes com perquè dediquem temps i esforç a evitar que es tornin a produir.

Aquesta ferma intenció d’esmenar els errors que s’hagin pogut cometre no treu, no obstant, que Iniciativa mantingui, també a Granollers, la mirada posada en el futur amb il·lusió i amb compromís; un compromís amb les persones que ens han votat, però també amb la ciutat en el seu conjunt.

ICV és un partit amb voluntat de governar i d’estar present a les institucions, però sense oblidar que la política es fa també amb el contacte directe amb la gent i plantejant propostes que responguin a les problemàtiques quotidianes de la ciutadania. És per això que els resultats del 27-M ens han d’esperonar, més encara, a treballar des de tots els àmbits on ens sigui possible per l’equitat, l’ecologia i l’ètica que pregonàvem en el nostre programa electoral. I això caldrà que ho fem de la mà dels moviments socials, de les entitats, dels col·lectius i de les persones individuals amb qui compartim plantejaments i objectius. Una política, en definitiva, a peu de carrer.