25 de setembre 2007

Defensors de la terra


Deu anys després de la primera edició, l'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura de Catalunya (ADENC) organitza els propers dies 4, 5 i 6 d'octubre la II Conferència dels Espais Naturals de la Plana del Vallès.

L'ADENC és una entitat que, en els seus vint-i-cinc anys d'història, s'ha caracteritzat per mantenir uns posicionaments rotunds en la defensa del territori. Però a la vegada (i això la distingeix d'altres associacions ecologistes) ha fet una gran feina d'elaboració d'argumentari. Les campanyes impulsades des de l'ADENC (us convido especialment a visitar la web de la Campanya Contra el 4t Cinturó) s'allunyen dels moviments localistes tipus "Nimby" (de l'anglès "not in my back yard", "no al meu pati del darrere") i parteixen sempre d'unes anàlisis riguroses i complexes que pretenen qüestionar, tant o més que actuacions puntuals, un model de desenvolupament que ens aboca a la insostenibilitat mediambiental i a unes majors desigualtats socials.

El programa d'aquesta II Conferència és una mostra de la complexitat amb què es pretén abordar la problemàtica d'uns espais, els de la plana vallesana, sotmesos a unes enormes pressions: un urbanisme dispers i incontrolat, la construcció de noves infrastructures de dubtosa necessitat, la pèrdua de biodiversitat causada fonamentalment per l'alteració dels ecosistemes... Una situació davant la qual es fa necessari armar-se de raons per defensar que, també al Vallès, un altre model de desenvolupament és possible.